יום שני, 13 ביולי 2020

למה בורקות העיניים של הגירית?

גירית מצוייה - צילום: ד"ר אריה מלמד-כץ
הגירית מצוייה שייכת לסדרת הטורפים אבל היא "אוכלת כל" הניזונה הן מהחי והן מהצומח: משורשים, מפירות, מביצי ציפורים, מיונקים קטנים, מצפרדעים ומחרקים. הגירית נפוצה פעילה בלילה וניתן למצוא אותה במרבית אירופה ובחלקים רבים באסיה, גיריות חיות גם בארץ ישראל וניתן לפגוש בהן עד פאתי באר שבע וכמובן שבצפון מערב הנגב ואפילו באזור אשקלון.
הגיריות הן בעלי חיים טריטוריאליים, בד"כ הגירית חיה בזוג. אך עשויות להימצא בקבוצות קטנות של עד 12 פרטים. בעונת האביב היא ממליטה 2-4 ולדות. הוולדות נולדים עיוורים ונשארים במאורה חודשים עד שהם מוכשרים לחפש מזון בעצמם.
 
למה לגיריות ולבעלי חיים ליליים אחרים עיניים בוהקות?
לגירית ולבעלי חיים אחרים הפעילים בלילה יש שכבה מחזירת אור או רְפִידִית אוֹר (בלטינית: Tapetum Lucidum) בעיניים - זו שכבה משקפת שמאחורי (ולעיתים בתוך) רשתית העין המשמשת לשיקוף האור חזרה לרשתית, ובכך מגבירה את כמות האור שנתפסת ברשתית. הדבר משפר את הראיה באזורים בעלי אור נמוך, אך מצד שני יכול לגרום לתמונה הנשקפת לרצד כתוצאה מהאור המשתקף. לכן, שכבה זו נמצאת בעיקר בחיות לילה בעלות ראיית לילה משופרת כמו חתולים, דולפיננים, כלבים, תנינאים, אייליים וגם לגיריות.השכבה מחזירת האור אינה מצויה בעיניים שלנו, של בני האדם, וזו הסיבה שאנו לא  רואים היטב בחושך.
בעלי חיים ליליים הנתפסים בעדשת המצלמה, כמו הגירית שצילם ד"ר אריה מלמד-כץ, נראים בשל "זוהר עין", עם עיניים בורקות במיוחד. בצילומי צבע של חיות מתרחש לעיתים "אפקט עיניים אדומות", שנובע כתוצאה מהבזק של מצלמה המשקפת את אחורי העין לשבריר שנייה (בשכבת הרשתית). הבזק מצלמה גורם לעיניהן של חיות להיראות בצבעים שונים (כחול, ירוק, צהוב וורוד). כך גם העיניים של הגירית שנתפסה בעדשת מצלמתו של  ד"ר אריה, נראות צהובות ובורקות במיוחד בשל שכבה מחזירת אור (Tapetum Lucidum) שנמצאת אצל הרבה בעלי חיים ליליים מאחורי הרשתית ועוזרת להם לקלוט אור חלש.

לחצו כאן לקריאה נוספת בנושא העיניים המופלאות שבעולם החי
וקראו כאן איך בעלי חיים רואים את  העולם?

 

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה